Blog

Olvasson a legaktuálisabb üzleti trendekről, vállalat- és vezetőfejlesztési módszerekről. 

Munkahelyi kiégés

Hogyan ismerheti fel, és mit tehet ellene?

A stressz a szakmai élet velejárója, de szélsőséges esetben a hatékonyságot és a munkakedvet gyengítő állapothoz vezethet, amelyet kiégésnek nevezünk. Mi ez, hogyan ismerheti fel, és mit tehet ellene?>>>

A kiégés három szembetűnő jele

A kiégést három tünet jellemzi: a kimerültség, a munkától való eltávolodás és az eredménytelenség, a hozzá nem értés érzése.

A nagy munkaterhelés és a határidős nyomás a mindennapi élet velejárója. Mert ki ne érezné magát néha túlterheltnek vagy feszültnek? Amikor azonban a könyörtelen munkahelyi stressz a kiégéshez vezető, legyengített állapothoz vezet, az komoly probléma, ami már nemcsak a saját teljesítményre és jóllétre van negatív hatással, hanem a teljes csapatra és akár az egész cégre is. 

A kiégés elterjedtségére vonatkozó konkrét adatok nehezen hozzáférhetőek, mivel ezt az állapotot a klinikumban még nem különítik el a stressztől. Egyes kutatók szerint a dolgozó emberek mindössze 7%-át érinti komolyan, de a rezidensek körében 50%-os, a pénzügyi szakemberek körében pedig akár 85%-os arányt is dokumentáltak már.

Egészségügyi kockázatok

A kiégés azért is jelent egyre nagyobb problémát, mert több fizikai és mentális egészségügyi következménnyel is összefüggésbe hozták már az elmúlt évtizedek során, beleértve a koszorúér-betegséget, a magas vérnyomást, az alvászavarokat, a depressziót és a szorongást, illetve a fokozott alkohol- és drogfogyasztást.

Ráadásul ez az állapot bizonyítottan a hiábavalóság és az elidegenedettség érzését okozza az érintettekben, aláásva ezzel a személyes és a munkahelyi kapcsolataik minőségét, ami csökkenti a hosszú távú karrierlehetőségeiket is.

A kiégés három összetevője

Christina Maslach pszichológus szerint a kiégés három összetevőből álló szindróma, amely a munkahelyi krónikus stresszorok hatására alakul ki. Melyek ezek? 

  • Kimerültség

A kimerültség a kiégés központi tünete, ami magába foglalja a mély fizikai, kognitív és érzelmi fáradtságot, ami aláássa az emberek képességét arra, hogy hatékonyan dolgozzanak és pozitívnak érezzék azt, amit csinálnak.

A túl sok tennivaló, a 24/7 szervezeti kultúra nem teszi lehetővé a megfelelő mennyiségű pihenést, így a korábban élvezetes feladatok egyszerre nyűggé válnak, és akár kiégéshez is vezethetnek.

  • Cinizmus

A cinizmus az elkötelezettség erózióját jelenti, ami lényegében a munkától való pszichológiai eltávolodás egyik módja. A cinikus ember nem fektet időt és energiát a feladataiba és a projektjeibe, sem a kollégáiba vagy az ügyfeleibe. Inkább távolságtartó, negatív, sőt, érzéketlen. 

A cinizmus lehet a túlterheltség következménye, de valószínűleg akkor is előfordul, ha sok a konfliktus, illetve az igazságtalanság, vagy a döntéshozatalban való részvétel hiánya áll fenn.

  • Eredménytelenség

Az eredménytelenség a hozzá nem értés érzéséből fakad, ami a teljesítmény és a termelékenység csökkenését is jelenti egyúttal. A kiégés ezen tünetével küzdő emberek úgy érzik, hogy a képességeik nem elegendőek, és mivel emiatt folyamatosan aggódnak, a helyzet odáig fajulhat, hogy bizonyos helyzetekben valóban nem lesznek képesek sikeres döntéseket hozni és sikeressé válni, tehát bizonyos feladatokat nem fognak tudni elvégezni. 

Az eredménytelenség gyakran a kimerültséggel és a cinizmussal együtt alakul ki, mert az emberek nem tudnak csúcsformában teljesíteni, ha kifogynak az üzemanyagból, és elvesztették a munkához való kötődésüket.

Nincs két egyforma ember, a kiégés mindenkinél másképp jelentkezik, tehát más és más megoldásra van szükségük ahhoz, hogy ismét lelkesen, energikusan, illetve eredményesen dolgozhassanak, és vegyenek részt a kapcsolataikban.

Helyreállítás és megelőzés

A kiégéshez leginkább bizonyos szituációk és tényezők járulnak hozzá, ezért gyakran a munkahelyen csapat- vagy szervezeti szintű változtatásokra van szükség ahhoz, hogy az összes mögöttes problémát kezelni lehessen. 

Vannak azonban olyan lépések, amelyeket egyedül is megtehet, ha már tisztában van a tünetekkel és azzal, hogy mi okozza azokat. 

Helyezze előtérbe az öngondoskodást! Töltse fel fizikai és érzelmi energiaraktárait és koncentrálóképességét azzal, hogy prioritásként kezeli:

  • a pihentető alvást,
  • az egészségtudatos táplálkozást,
  • a rendszeres testmozgást,
  • a társas kapcsolatokat,
  • a kiegyensúlyozottságot
  • és a jó közérzetet támogató tevékenységeket.

Segítsen megelőzni a kiégést csapatában! A kiégés ritkán egyéni jelenség. A kijavítása és megelőzése pedig célzott vezetői magatartást igényel.

Ön hatékonyan segítheti a csapatát, ha szakemberhez fordul.

Ha úgy érzi, hogy Ön vagy munkatársai érintettek lehetnek a kiégésben, kérjen időpontot business, executive vagy team coachingra még ma.>>>